Ramazanda vazgeçilmesi gereken "Uzun Sofralar"

TAKİP ET

Ramazan vazgeçilmezlerin değil vazgeçilenlerin ayıdır. Nefislerin terbiye edildiği, mazlumların anlaşıldığı bir zamandır.

Özellikle reklam kampanyalarında sık sık gördüğümüz 'Ramazan sofralarının vazgeçilmezi' sözünün müslümanlara uygun olmadığı hatta ramazanın ruhuna uymadığı bir gerçektir. 
Ramazan vazgeçilmezlerin değil vazgeçilenlerin ayıdır. Nefislerin terbiye edildiği, mazlumların anlaşıldığı bir zamandır. 
Bizler en büyük yanlışları sırayla tanıdıkların evlerinde olarak toplaşıp uzun ve dolu sofralarla göbek şişirerek 'tüm gün aç gezdim' naraları atmak yerine, bütün bir ayımızı hayat mücadelesine devam eden Somali gibi Yemen gibi ülkelerdeki insanları anlamak adına açlığın eşiğinde yaşamayı denemeliyiz. 
Sofralarda bulunan her birden fazla tabağın onların kısmeti olduğunu düşünerek, zaten göbeğini şişirmeye devam eden tok komşumuzla paylaşmak yerine STK'lar aracılığıyla bu ülkelerde bulunan insanlarla paylaşmanın daha faydalı ve anlamlı olacağını düşünüyorum. On çeşit iftar sofrası yerine normalde olan öğünü daha da azaltarak bir çeşit yemek, bir çorba ile açılan oruçla Ramazanın ruhunu, açlığı, nimetlerin kıymetini, paylaşmanın önemini anlamayı daha da anlamlı kılacağı kanaatindeyim. 
Yabancıların yaptığı bir deney izlemiştim geçenlerde; anne veya baba bir evsizin önünde çocuğuna para veriyor. Diyor ki, "Seçim senin! Ya bu parayı evsize ver ya da git şurdan kendine dondurma al". 
Çocukların hemen hemen hepsi parayı götürüp evsize veriyor. Ne kadar anlamlı bir eğitim değil mi? Hatta bir tanesi gidip dondurma alıp evsize veriyor. Kendisi yemek yerine muhtaç olanla paylaşmayı tercih ediyor. 
İşte aslında bahsedilen Ramazan ruhu birazda böyle bir durum değil mi? Bizim de bu bilinci taşımamız gerekiyor. 
Seçim elbette ki bizlerin. Ama beş çeşit yemek yerine iki çeşit yiyerek kalan üç çeşidin parasını pekala evsizlere, açlara, muhtaçlara ulaştırabiliriz. 
Eskiden "Yardım ederiz de verecek kimse yok herkesin durumu iyi" diyorduk ya, şimdi öyle bir bahanemiz de yok. Etrafımız muhtaç Suriyelilerle dolu. Bu Ramazan nasıl geçti gitti dememek için çabalayalım. Ramazana ulaştıran Rabbimize hayırla geçirmemizi nasip etmesi için dua ederek çaba gösterelim. 
Ramazan ruhunu dolu dolu yaşama duası ile.. Selametle kalın.